aktiemarked

Aktier i pengegave: sådan gør du trin-for-trin

Gaver er en kompleks størrelse. For det er ikke altid nemt at finde en gave, og det er bestemt heller ikke altid tilfældet, at modtageren bliver glad for gaven.

Faktisk har økonomer spekuleret længe over fænomenet med gaver, og det økonomiske begreb ’efficient present hypothesis’ indkapsler paradokset: Hvis modtageren af gaven virkelig sætter pris på gaven i en sådan grad at gaven modsvarer prisen, så har modtageren allerede selv købt gaven til sig selv.

Derfor kan pengegaver være en rigtig god løsning, fordi gavemodtageren i så fald selv kan bestemme, hvad vedkommende vil købe. Omvendt er pengegaver jo lidt kedelige og taktløse, og derfor anbefaler vi i stedet aktier i pengegave. Det er en sjov gave, der giver mulighed for værdistigninger over tid.

Hvordan giver man aktier i gave?

Man kan sagtens give aktier eller andre værdipapirer i gave, men det bliver en smule mere kompliceret end blot en overførsel. I praksis skal du nemlig selv købe aktierne eller værdipapirerne til eget aktiedepot og efterfølgende overføre aktierne fra eget depot til gavemodtagerens depot.

Hvis gavemodtageren endnu ikke har et aktiedepot – f.eks. hvis det er en gave til et barn – skal du først oprette et aktiedepot til modtageren, og i så fald skal du bruge barnets CPR-nummer og fulde navn.

Beskatning af aktier i gave

Aktier i gave beskattes på samme måde som pengegaver. Det vil sige, at du:

  • Som forældre eller nærmeste familie skattefrit kan give aktier eller værdipapirer svarende til en værdi op til 67.100 DKK.
  • Som andet end nærmeste familie kan give ”Almindelige gaver til jul, fødselsdag, barnedåb, konfirmation, bryllup, ved fratrædelse, jubilæer, lignende lejlighedsgaver og reklamegaver af beskeden værdi skattefrit.” Skat definerer ikke en klar grænse for gaver af ’beskeden værdi’, så det er naturligvis op til fortolkning.

Derudover skal gavemodtageren eller gavemodtagerens forældre (såfremt gavemodtageren er under 18 år), betale almindelig udbytteskat af aktiernes udbytte. Af samme grund anbefaler vi, at man køber aktier, ETF’er eller investeringsforeninger uden udbytte eller for hvem udbytten automatisk geninvesteres. På den måde behøver man ikke bøvle med skattebetaling eller geninvestering af udbyttens værdi.

Konklusion

Til sammenfatning er pengegaver i form af værdipapirer en rigtig god løsning til ham eller hende, der har alt. Samtidig er værdipapirer noget mere sjovt og sexet at give end blot at stikke gavemodtageren en 500-lap. Når gavemodtageren så har brug for en ny opvaskemaskine eller lignende, kan værdien af værdipapirerne altid realiseres.